Система перетравлення та засвоєння їжі – це система, яка допомагає нашому організму отримати біодоступні елементарні компоненти живлення клітини. Ця перша система, яка включає процеси дроблення їжі на дрібніші частинки.
Тут необхідно правильне поєднання ферментів травлення, гормонів, соків жовчі, тобто всіх активних речовин, які розщеплюватимуть білки на амінокислоти, жири на жирні кислоти, вуглеводи на глюкозу, робити біодоступними вітаміни та мінерали.
Необхідно розуміти, що без адекватного здорового функціонування цієї системи органів наступні системи, та й весь організм загалом, не здатний функціонувати взагалі, тобто ця система готує «цеглинки» для будови нашого тіла, а відповідно і здоров'я. До цих органів ми віднесемо печінку, жовчний міхур, підшлункову залозу.