Давайте детальніше розберемося з компонентом Е621. Що це таке? Е621 є водорозчинним підсилювачем смаку, який зовні схожий на звичайну сіль або цукор. Його називають глутаматом натрію. Якщо насипати у воду трохи такого порошку, вона здаватиметься м'ясним бульйоном. З цієї причини глутамат натрію використовується як приправа до різних закусок, овочів, соусів, супів, каш і т.д. Цей дивовижний компонент посилює смак птиці, грибів, морепродуктів та різних овочів. При цьому він дарує чудовий аромат Фаст Фуду, котлет, консервів, другосортного м'яса. Невелика кількість цього інгредієнта дозволяє заощаджувати виробникам харчових продуктів на м'ясі, грибах, птахах тощо.
Сьогодні для поліпшення смакових відчуттів глутамат додають практично у всі продукти, що продаються. Стало відомо, що цей компонент викликає звикання. При цьому людині здається, ніби вона їсть щось дуже смачне та апетитне. Задумайтеся, чому діти, та й багато дорослих так люблять сухарики та чіпси?
Цей інгредієнт є досить популярним в Америці, оскільки за його допомогою можна продати більше їжі. Сама добавка є марною, але нею приправляють практично всі страви. Виробникам дозволяється використовувати дев'ять грамів цього компонента на десять кілограмів продукту, оскільки один грам на добу є нешкідливим для організму.
Люди, які часто споживають їжу з Е621, згодом втрачають чутливість і не можуть розпізнати повноцінний смак натуральної їжі. Таким чином, виникає залежність. Споживання навіть невеликої дози може призвести до виразки шлунка. Наприклад, ви з'їли двісті грам чіпсів і до вашого організму надійшло два грами глутамату, що вже є перевищенням добової норми. Крім Фаст Фуда, підсилювач міститься у складі різних продуктів. Тому ми, напевно, споживаємо набагато більше добової норми.
У 30% людей при прийомі глутамату натрію були відзначені головні болі, м'язова слабкість, жар у грудях, біль у грудях, часте серцебиття. Цей компонент провокує розвиток багатьох захворювань, у тому числі бронхіальної астми та хвороби Альцгеймера. Сьогодні лікарі все частіше вживають термін "синдром китайського ресторану". Нерідко Е621 на упаковці називають як підсилювач смаку або харчова добавка, щоб не відлякувати покупців. Варто зазначити, що таким чином виробники можуть маскувати назву іншої добавки – Е622 (глутамат калію), який заборонений для застосування. Тому, перш ніж купити чергову пачку сухариків зі смаком бекону, уважно ознайомтеся з інформацією на упаковці.