15.07.2013
5745

Чи потрібно снідати?

На тему сніданку вже було висловлено безліч думок, але питання залишається невирішеним: снідати чи не снідати? Більшість дослідників зійшлися на тому, що ж снідати. А постійна вечеря перед сном – це просто катастрофа. Вам треба поснідати обов'язково!

Деякі вчені вважають, що можна почати свій раціон прямо з обіду, а сніданок зовсім не потрібен, оскільки відразу після пробудження організм не потребує великої кількості "палива". Крім цього, на перетравлення сніданку потрібно дуже багато енергетичних витрат, які можна витратити на роботу. Такі погляди дуже помилкові. А рекомендації на кшталт "Пропустивши сніданок, ви відчуєте бадьорість та енергійність" для багатьох є згубними, а для людей похилого віку дуже небезпечні. Такі поради свідчать про невігластво багатьох лікарів у питаннях біоритмології людського організму. Звідки беруться витоки таких думок? Вперше їх заклав Пол Брегг у своїй книзі "Диво голодування", де він писав: "Сніданок це зайва їжа, адже вночі організм не витрачав енергію, тому нема чого її заповнювати і завантажувати себе рясним вживанням їжі. Я ще раз повторюю, що необхідно заробити їжу". фізичною активністю. За сніданком виснажується енергія, накопичена уві сні. Після багатьох років деякі лікарі все ще повторюють ці неосвічені і застарілі тези , ніби вони зовсім не отримували медичної освіти. Насправді повноцінний сніданок дуже важливий! Ви повинні снідати не тому, що голодні після сну чи вам не вистачає ресурсів. Під час сну організм задіює дуже багато енергії на сон та основний обмін, саме тому вночі спалюються жирові запаси і тіло худне за умови ранньої та невеликої вечері. Крім енергетичної та пластичної, їжа виконує ще й інші функції:

  • стимулює витрати енергії;
  • є добрим антидепресантом;
  • регулює почуття задоволеності та голоду;
  • знімає стрес.

Знаменитий американський лікар - Роджер Хандерсон стверджує, що не варто нехтувати сніданком. У своїх дослідженнях він пише: "На початку робочого дня, навіть не перевіривши список своїх пацієнтів, я вже знаю, як почуватимуся протягом дня. Вся справа у сніданку. Якщо я не встигну поснідати, буду схожий на людожера-гризлі, якщо співаємо - на доброго ведмежа. У цьому немає нічого незвичайного." Якщо ви пропустите сніданок, швидше за все, доведеться заповнити це вдень і ввечері. Щоб ви змогли контролювати свій апетит, необхідно правильно розпочати день . Після хорошого сніданку ви можете перекушувати ще три-чотири рази на день. Тільки таким способом ви зможете уникнути сильного голоду ввечері та неконтрольованого вечірнього ненажерливості.

Великі перерви між прийомами їжі можуть призвести до коливань рівня цукру в крові та перепадів настрою, що веде до переїдання. Сучасні дослідники підтверджують правильність цієї концепції. За даними лікарів Берлінського інституту, діти, які щодня снідають, краще навчаються і рідше набирають зайві кілограми . Це проявляється, навіть якщо протягом дня вони одержують велику кількість калорій. Школярі, які нехтують сніданком, відчувають сильний дефіцит енергії на уроках, тому переїдають за обідом і вечерею. Саме це призводить до відкладення жиру. У дітей, що регулярно снідають, вага знаходиться в повній нормі, покращується пам'ять, підвищується інтелект, вони рідше пропускають уроки. Фахівці з дитячого харчування, рекомендують школярам їсти на сніданок фрукти, молочні продукти та каші.

Американськими психологами було встановлено, що рясні сніданки знижували у дорослих споживання зайвої їжі за добу , а рясні вечері навпаки збільшували. Британськими вченими виявили, що зневага сніданком може погано позначитися на роботі серця. Відсутність сніданку призводить до того, що люди споживають більше калорій на день. Крім цього, зменшується чутливість тканин організму до інсуліну, у крові підвищується рівень цукру, поганого холестерину та жирів. "Люди, які звикли снідати, набагато рідше набирають зайві кілограми, аніж ті, які обходяться без ранкового прийому їжі." Це було затверджено вченими на Першому міжнародному конгресі "Імунітет та хвороби" у Москві у 2005 році.

Для людей, схильних до повноти, відмова від сніданку може призвести до збільшення ризику ожиріння вчетверо. При вживанні сніданку, збагаченого клітковиною , знижується ризик виникнення хвороб серця, діабету, раку товстої кишки, інсульту, поліпів кишечнику. Практично всі люди, які відмовляються від пізньої вечері і починають добре снідати, після деякого часу відзначають нормалізацію сну, значне поліпшення самопочуття, підвищення стресостійкості, схуднення та зменшення споживання їжі .

Прийом їжі підштовхує відтік жовчі з печінки, тому люди, які відмовляються від сніданку, частіше страждають від жовчнокам'яних хвороб. Це відбувається тому, що жовч застоюється у жовчних шляхах та жовчному міхурі. Сніданок дуже важливий всім людей, особливо літніх. Він сприяє спорожненню кишечника, стимулюючи шлунково-кишковий рефлекс, який у свою чергу підштовхує скорочення товстої кишки, коли шлунок розтягнутий надмірним споживанням їжі або роздратований. Дані американських учених говорять про те, що сніданок крім усього, ще й регулює згортання крові. Американський кардіолог Р. Сіфкова показала, що зневага сніданком збільшує ймовірність утворення тромбів практично втричі , а це піддає людину інсультам та інфарктам. В організмі людини клейкість тромбоцитів є найнижчою вночі, а після прокидання вона різко підвищується. Сніданок знову робить їх клейкими! Тому стає зрозуміло, чому більшість інфарктів зафіксовано після прокидання. Також відомо, що з віком підвищується згортання крові. Відомий американський фахівець з питань здоров'я Джин Карпер, у своїй книзі "Диво зцілення "радить:"" Якщо вам більше 50, один із способів не дати тромбоцитам стати надто клейкими - це поснідати."

Багато противників раннього сніданку вказують на відсутність апетиту в ранковий час і що їжу необхідно їсти лише за бажанням. Але тут слід врахувати, що в ранковий час не хочеться їсти лише тим, хто надто наївся перед сном . Якщо перед сном ви не їсте, вранці апетит не забариться. Коли людина снідає вранці, а після цього легко перекушує три-чотири рази на день, перед сном зникне бажання наїстися. Чим довше дотримуватись такого режиму, тим легше він переноситиметься. При цьому організм перемикається на роботу з жировими запасами ввечері та вночі, завдяки виробленню гормону росту, який є початком здоров'я та молодості організму. Згадайте, відому приказку, що апетит приходить під час їжі. А ось апетит до сніданку та до життя – під час нічного голоду. Гарний сніданок уберігає людину від густої вечері.

Що ж вживати на сніданок? Найкориснішими є продукти, багаті на клітковину та складні вуглеводи, повноцінний білок, вітаміни та мінерали . Такими продуктами є різні каші – гречана, вівсяна, з коричневого рису, пшоняна і т.д. В якості альтернативи можна використовувати такі продукти як Локло (клітковина), Смарт Міл (до складу входять білки, вітаміни вуглеводи, мінерали, жири), білковий коктейль Нутрі Берн . Також підійде хліб із борошна грубого помелу, гриби, фрукти, ягоди, макаронні вироби із твердих сортів пшениці, зелень, овочі. Повноцінний тваринний білок міститься у сирі та кефірі мінімальної жирності, у пісній рибі. Дуже корисною є свіжозварена гречана каша . Гречка не поступається наявністю білка курячим яйцям. До речі саме в ній міститься рекордна кількість особливо цінної речовини - кверцетину, яка зміцнює судини, перешкоджає розмноженню ракових клітин, стимулює імунітет, а також має протиалергічну та протизапальну властивість. Як стверджує доктор В. Ласкін, гречка – це один із найцінніших продуктів для профілактики та терапії різних видів злоякісних утворень. Вуглеводно-білковий сніданок діє роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень цукру, а також жирів і холестерину в крові, підштовхує імунітет, підтримує корисну мікрофлору кишечника. Також він створює почуття ситості протягом тривалого часу за рахунок того, що складні вуглеводи у складі їжі з цільного зерна довго перетравлюються і глюкоза надходить у кров поступово, що підштовхує вироблення серотоніну протягом тривалого часу. Відомо, що серотонін відповідальний за гарний настрій та відчуття насичення. Не варто включати у сніданок жири, оскільки вони відкладатимуться і рано чи пізно приведуть до зайвої ваги. Зараз безліч вчених сперечається про те, чи можна включати до складу сніданку олії. Є дані, що при споживанні кількох ложок рослинної олії під час овочевої дієти, вага не йде, а лише набирається.

В який час краще їсти жири? Практично всі зійшлися на думці, що добре вони засвоюються під час білково-ліпідного обіду. Ця концепція харчування описана в популярних книгах французького дієтолога Мішеля Монтіньяка. Не варто слухати лікарів, які радять відмовитися від сніданку та щільно повечеряти, щоб розслабитись та зняти вечірній стрес. Сумно, але у сучасних виданнях таких рекомендацій дуже багато. Згодом вони призведуть до депресії, дисбактеріозу, атеросклерозу, онкології, остеохондрозу, аутоімунних розладів, ожиріння, запоров, діабету, остеопорозу, алергій. Досвід харчування різних народів явно показав, що пізня вечеря згубна, тоді як ранній сніданок корисний здоров'ю.

Материал был полезен? Поделитесь им со своими друзьями в соц. сетях!

Написати відгук
Задати питання
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.