Печінка є одним із найважливіших органів нашого організму. Але люди мають дуже невелику поінформованість про роль, яку грає цей дивовижний орган.
За що відповідає печінка, давайте розберемося докладніше?
- Продукти азотистого обміну роблять безпечними. Наприклад, аміак перетворює на сечовину, яка виводиться з організму за допомогою нирок.
- Виробляє холестерин, який зміцнює клітинні стінки тканин нашого організму. Також регулює ліпідний обмін.
- Синтезує білки, які забезпечують згортання крові та розріджують кров.
- Отрути, токсини та алергени перетворює на менш шкідливі або швидко видаляє їх з організму.
- Відповідає за переробку шкідливих продуктів.
- Виробляє жовч для травлення їжі (приблизно 600 мл на добу).
Насправді печінка виробляє близько 500 функцій. Якщо людина веде занадто напружений спосіб життя, печінка починає давати себе знати і просить турботи. Сьогодні ми поговоримо про те, які продукти корисні для печінки, а з якими слід бути обережнішими.
Що шкодить печінці?
- Ковбаса, сосиски, заготовки у вигляді фаршу, що містять нітрати.
- Жирне м'ясо, особливо свинина та баранина, гусак та качка.
- Нікотин та спиртне, міцна кава, пиво і т.д.
- Штучні продукти, з вмістом барвників та консервантів, а також схильні до стерилізації та пастеризації.
- Ягоди з кислинкою (ківі, журавлина), часник, редька, сало, редис.
- Гостра їжа та приправи, смажене, мариноване та копчене.
- Жирні та солодощі, Фаст-Фуд.
Що благотворно діє печінку?
- Овочі. Особливо капуста, кукурудза, кабачки, кріп, морква, помідори, петрушка, буряк, огірки, гарбуз.
- Фрукти. Чорнослив, айва, банани, родзинки, фініки, яблука.
- Молочні продукти. Сир, сир, йогурт, яйця (омлет), свіже молоко, кефір.
- Продукти з вмістом клітковини, хліб, виготовлений з цільного зерна.
- Дієта з легкими стравами на пару.
- Легка риба. Судак, форель, короп, тріска. Якщо м'ясо, то телятина та індичка.
- Мед. Рекомендується по одній чайній ложці двічі на день за півгодини до їди.
- Некип'ячена, дистильована вода.
Існує ще один продукт, який підтримує роботу нашої дорогої печінки. Це "Лів Гард" від компанії NSP. Цей продукт був розроблений спільною роботою фахівців з біохімії та токсикології. Він складається лише з натуральних сполук та ефективно відновлює печінку, допомагаючи підтримувати її діяльність. Варто зазначити, що Лів Гард містить кульбабу, розторопшу, вітамін С, бета-каротин та багато інших компонентів, які захищають печінку від дії шкідливих речовин.
Краще попередити хворобу, ніж намагатися вилікувати серйозні ускладнення, що з'явилися. Дотримуйтесь простих перерахованих вище порад, зміните свої харчові звички і насолоджуйтесь здоровим і повноцінним життям!