Головною умовою збереження зору та підтримки його функцій є правильне харчування. Якщо ви відчуваєте, що стали гірше бачити, очі швидко втомлюються, сльозяться і бояться світла, організм намагається повідомити про нестачу важливих поживних речовин.
Основні компоненти, що впливають на зір
- Вітамін Е. Допомагає формувати сітківку та захищає очі від захворювань, пов'язаних із віковими змінами. Велика кількість вітаміну Е міститься в рослинних оліях, мигдалі, фундуку, арахісовій олії.
- Цинк. Є головною мінеральною речовиною у структурі ока. Він відповідає за гостроту зору та запобігає дегенерації сітківки. Для отримання цинку рекомендується вживати більше мигдалю, коричневого рису, курки, тофу, молока.
- Бета-каротин. Більшість захворювань рогівки пов'язана саме з нестачею бета-каротину. Тому рекомендується включити до свого раціону якомога більше продуктів, багатих бета-каротином – зелень, морква, ріпу, шпинат, диню, чорницю, листову капусту, абрикоси, солодку картоплю, капусту, салат ромен та салат латук.
- Лютеїн. Є основним пігментом жовтої плями, розташованої у центрі сітківки. Ця область відповідає за якісний та ясний зір. Найбільше лютеїну знаходиться в моркві, чорному винограді, броколі, помаранчевому перці, хурмі, шпинаті.
- Рибофлавін. Нейтралізує негативний вплив сонячних променів та відповідає за сприйняття кольору та світла. Міститься в гречці та вівсянці, цвітній капусті, зеленому горошку, арахісі, мигдалі, яйцях, какао.
- Вітамінні комплекси. Раз на півроку рекомендується вживати вітаміни підтримки зору. Хороший комплекс містить усі вищеперелічені речовини. Крім цього, багато офтальмологів рекомендують вживати омегу-3 в капсулах.
Не забувайте давати очам повноцінний відпочинок, вчасно обстежитись у офтальмолога, вживати правильні продукти та вітамінні комплекси . Приділяючи належну увагу своїм очам зараз, ви зможете надовго зберегти їхнє здоров'я!