Проведені дослідження показали, що споживання Омеги 3 є необхідним для нормального функціонування організму. Жирні кислоти не виробляються в організмі самостійно, тому повинні надходити туди разом із їжею.
Омегу 3 видобувають із певних сортів холодноводних морських риб, наприклад тунця, сардини або лосося.
Наприкінці 70-х років були проведені дослідження, які показали низький відсоток та смертність від ССЗ у Гренландії. У всіх жителів була однаково висока кількість жирів, але дехто помирав від інфаркту міокарда. Як показали дослідження, характерною властивістю було споживання Омеги 3.
Щоб визначити структуру клітинних мембран, потрібна певна кількість і вид поліненасичених жирних кислот. Для вбудовування в клітинні мембрани необхідно приймати грамотно розраховані порції Омеги 3 та Омеги 6. Виявляється, що співвідношення цих жирів визначає різницю у смертності та поширеності серцево-судинних захворювань. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я рекомендує приймати Омегу 6 та Омегу 3 у порціях 5:1.
Але для лікування атеросклерозу дуже важливе значення має дозування та джерело. У цьому випадку необхідно приймати тільки Омегу 3, оскільки Омега 6 може звести нанівець позитивну властивість Омеги 3.
Омега 3 забезпечує функціонування клітинних мембран та регулює фізіологічні
процеси. Вона має ряд властивостей:
- Гіполепідемічне . Пригнічується вироблення тригліцеридів та ліпопротеїдів низької щільності у гепатоцитах. Їх виведення пришвидшується, а екскреція жовчі збільшується.
- Антиагрегантний. Тромбоцити знижують вироблення тромбоксану А, рівень тканинного активатора плазміногену підвищується, покращується плинність оболонки еритроцитів. В результаті цього зменшується в'язкість та покращуються властивості крові.
- Протизапальне . У фосфоліпідний шар вбудовуються клітинні мембрани моноцитів, ендотеліальних клітин та лейкоцитів. Внаслідок цього вироблення медіаторів запалення знижується, а адгезія лейкоцитів до ендотеліальної стінки зменшується.
- Антиаритмогенне . При вбудовуванні в клітинні мембрани Омега 3 змінює іонний сік Са і Na. Водночас електричний потенціал мембрани стабілізується і за ішемії міокарда ритм не порушується. Омега 3 впливає на простагландини, які регулюють судинний тонус.
При лікуванні серця та судин Омега 3 показала хорошу ефективність. Було проведено дослідження з ефектом плацебо, яке припинилося внаслідок одного цікавого факту: пацієнти, які отримували дієту із вмістом підвищеної кількості жирів, відзначили покращення самопочуття. Також було встановлено, що раптова смерть зменшилася на 59%.
В результаті цього було організовано низку досліджень . Хворі на діагноз ішемічної хвороби серця отримували підвищений вміст Омеги 3. Протягом двох років серед 2033 чоловіків, які перенесли інфаркт міокарда, на 29% знизився рівень смертності порівняно з групою плацебо. Подібні дані були підтверджені у низці подібних досліджень.
Прийом Омега 3 у більш ніж 11.000 пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда, призвело до зменшення смертності від інсульту та інфаркту міокарда на 20%, зниження раптової смертності на 45% та серцево-судинної смертності на 30%.
Отримані дані дозволили Американським та Європейським кардіологам включити Омегу 3 до стандартної терапії при захворюванні на ішемічну хворобу серця.