Білий рафінований цукор не є продуктом харчування – це хімічна речовина, призначена для покращення смаку. Безумовно, нашому організму необхідна глюкоза, але у натуральному вигляді. Природні джерела глюкози насичують організм корисними речовинами, не завдаючи шкоди внутрішнім органам.
Розглянемо 5 найкращих натуральних замінників цукру:
- Стевія. Росте у Південній Америці. Її сік у 250 разів солодший за традиційний цукор. При цьому стевія не має калорій і не впливає на рівень глюкози у крові. Стевія підходить для приготування всіх блюд, де необхідно використовувати цукор. Крім того, в ній є безліч корисних речовин – пектини, амінокислоти, стевіозид, рутин, ефірні олії, глікозиди, кверцетин, а також безліч вітамінів та мінералів.
- Патоки. Після виробництва звичайного цукру залишається сироп очеретяного соку, який і називають патокою. Він містить багато вітамінів (особливо групи В) та мікроелементів. Патока найкраще підходить для випікання.
- Цукор кокосової пальми. Виготовляється із соку кокосової пальми. Продукт містить безліч вітамінів та мінералів. Ідеально підходить для підсолоджування випічки, каш або пластівців. Характеризується яскравим та незвичайним смаком.
- Натуральний мед. Містить безліч вітамінів, амінокислот, мінералів, антиоксидантів , ферментів, вуглеводів, фітонутрієнтів і т. д. Але вибирати продукт необхідно з розумом, щоб ненароком не купити оброблений варіант, що містить мало корисного.
- Порошок лукуми. Виготовляється із соковитих плодів лукуми, зберігаючи весь запас поживних речовин. Має приємний кленовий смак і містить клітковину, вітаміни, мінерали, вуглеводи і т.д. Його додають до різних десертів, чаїв, мюслів, випічки.
Зверніть увагу : Глюкоза повинна становити 10% від денного раціону. Для середньостатистичної міської людини це становить приблизно 50-60 г цукру. Деякі вчені рекомендують скоротити вдвічі і цю кількість.
Перелічені цукрозамінники не дають червоне світло ласунам, але є набагато кориснішими за традиційний цукор і не руйнують організм. Пам'ятайте, що їх також необхідно вживати в помірних кількостях і дотримуватись добової норми.