Йогурт може вважатися справді корисним, якщо в ньому містяться активні бактерії, що живуть не більше 5-6 днів. Термін зберігання магазинних варіантів варіюється від 14 до 60 днів у кращому випадку, тому все більше людей замислюється про самостійне приготування йогурту.
Для створення домашнього йогурту вам знадобиться:
- Йогуртниця. Як альтернатива підійде будь-яка посудина або кілька маленьких, але обов'язково з кришкою.
- 1 л молока. Переважно використовувати домашнє молоко, але покупний варіант також підійде.
- 1 ст. л. свіжої сметани (не обов'язково).
- Біфідофлора (корисні бактерії).
- Начинка. Можна використовувати варення, джем, горіхи, шматочки ягід та фруктів тощо.
Робимо йогурт самостійно
- Перед приготуванням йогурту ретельно промийте посуд та обдайте його окропом. Дуже важливо стежити за стерильністю посуду, щоб ненароком не розмножити разом із корисними бактеріями шкідливих мікроорганізмів. Молоко слід попередньо прокип'ятити.
- У заздалегідь приготований посуд влийте 1 л теплого молока і покладіть 1 ст. л. сметани. Потім додайте 2 капсули біфідофлори (висипте вміст із капсул). Добре перемішайте суміш, накрийте її кришкою і залиште на 12 годин. Коли цей час минеться, покладіть у йогурт улюблену начинку.
- Продукт, що вийшов, можна зберігати не більше 7 днів при температурі не вище +8ºС. Рекомендується з'їсти його якнайшвидше.
Домашній йогурт гарантовано міститиме корисні біфідобактерії. Також ви можете бути впевнені, що в ньому немає шкідливих консервантів. Смачного!