А чи знаєте ви, в чому полягає секрет стевії? Індіанці гуарані зберігали цю таємницю протягом багатьох років і називали стевію солодкою рослиною, яка має невеликі листочки та зовсім маленьку квітку. Щоб підсолодити чашку чаю, достатньо двох листків. До речі, вони випромінюють приємний аромат.
Вперше стевія була виявлена в 1887 році Антоні Бертоні, а в 1931 два французькі спеціалісти з хімії (Бридед і Лавель) поступово почали розгадувати таємницю цієї дивовижної рослини. Вони провели досить серйозну дослідницьку роботу, яка показала, що біла кристалічна речовина є солодшою ніж цукор у триста разів і не має побічних ефектів. 1952 року ця робота була продовжена, але вже американськими дослідниками. Вони з'ясували, що в стевії міститься дві речовини, перша з яких за солодощами перевищує сахаразу в триста разів, а друга в п'ятсот. Вилучення останнього дуже витратним, тому було прийнято рішення про вилучення першого шляхом звичайного промислового способу. Вченим вдалося розібратися у будові складної структури першої речовини. Також було встановлено, що ця речовина є найсолодшим натуральним продуктом.
На сьогоднішній день цю речовину досить складно виділити з листя. Вчені намагалися синтезувати з'єднання, але за високих витрат отримали досить низьку якість результату.
Свіже листя цієї дивовижної рослини перевершує насолоду цукру в п'ятнадцять разів. Екстракти з першої речовини по солодощі коливаються від ста до трьохсот разів більше від звичайного цукру. Більшість експертів дійшли висновку, що стевія жодним чином не впливає на метаболізм цукру в крові.
Багатьох цікавить питання, скільки калорій містить стевію? Так ось – практично жодної. Очищені екстракти стевії не мають калорій.